2024.04.24. - György

Borsodi (sör)csirke

Ez az ételrecept egyszemélyes, s akkor a legalkalmasabb elkészíteni, ha valamely különös szerencse folytán szalmaözvegyekké váltunk.
Hozzávalók: 2 db nagyobb csirkecomb, 3 dl sör, 2 evõkanál vaj vagy margarin, só, bors, õrölt kömény.

Elkészítése: Reggel - nem túl korán - lemegyünk a boltba, s megvesszük a hozzávalókat:
azaz a két nagyobb csirkecombot (ha haverokat hívunk, akkor szorozni kell!) és az öt-hat üveg sört (ha haverokat hívunk szorozni kell!). Fûszert nem szükséges venni, az van otthon. Csak rájuk kell ismerni! Hazaérve a szatyrot lerakjuk, a fárasztó munka után iszunk egy tegnapról maradt (?!) hûtött sört és nekikezdünk a nehéz munkának, azaz a combokat megmossuk, megszárítjuk, kettévágjuk a forgóknál és beletesszük a tepsibe. Megiszunk még egy üveg sört. A zsiradékot a tûzhelyen egy kis edényben felforrósítjuk, ráöntjük a combokra, amelyek így egy kérget kapnak, s az ízük nem vész el. A fél üveg sört - a többit megisszuk - ráöntjük a combokra, fóliával letakarjuk, s a forró sütõben fél óráig pároljuk a sörben. Ne feledjük a fólia felrakása elõtt a borsot és a köményt a húsra szórni! Fél óra múlva - közben ittunk egy sört - levesszük a fóliát, a párolt húst megsózzuk, pirosra pirítjuk. Ez újabb húsz perc, s egy újabb sör. A kész ételt burgonyapürével (por alakban is kapható, nem kell bajlódni vele) és - természetesen jéghideg sörrel tálaljuk. Ha maradt még sör. Ha nem, lemegyünk egy sörre... Éhesek már úgysem vagyunk...